تحلیل آسوشیتدپرس از سفر بایدن به خاورمیانه؛
سفر جو بایدن، معاون رئیسجهموری آمریکا به کرانه باختری، بدین منظور طراحی شد که تأکیدی باشد برای تعهد دولت اوباما در حمایت از امنیت اسرائیل در شرف از سرگیری مذاکرات غیرمستقیم صلح با فلسطینیان.
به گزارش «تابناک»، خبرگزاری «آسوشیتدپرس»، در تحلیلی به ارزیابی سفر جو بایدن به خاورمیانه پرداخت و نوشت: اعلام خبر موافقت تل آویو با ساخت یک هزار و ششصد واحد مسکونی جدید در قدس شرقی و کرانه باختری، این طرح را تحت تأثیر خود قرار داد و توجهها را معطوف اختلافات جدی میان آمریکا و اسرائیل بر سر مسایل کلیدی معاهده صلح حتی پیش از آغاز مذاکرات ساخت.
این اختلاف، بایدن، یکی از حامیان نزدیک اسرائیل را آشفته و بر آن داشت تا این کار را محکوم کند. این در حالی است که روز پنجشنبه با یک سخنرانی دیگر در بیتالمقدس، تلاش کرد با تحسین از روابط دو دولت این اختلافات را رفع و رجوع کند.
«هاییم مالکا»، معاون رئیس برنامه خاورمیانه در مرکز مطالعات استراتژیک بینالمللی، پس از انتشار خبر ساخت شهرکهای یهودی نشین، با بیان این مطلب که سطح روابط دوجانبه اسرائیل با آمریکا با مشکلاتی روبهرو شده است، گفت: «دشوار بتوان روزی را به یاد آورد که یک مقام ارشد آمریکایی برای توصیف اقدام یکی از هم پیمانانش از واژه «محکوم کردن» استفاده کند؛ چه رسد به آن که آن همپیمان هم اسرائیل باشد؛ اما این همان کاری بود که معاون رئیسجمهوری آمریکا کرد.»
این خبرگزاری میافزاید: دولت اوباما خواهان توقف کامل شهرک سازیهای اسرائیل در کرانه باختری است و از تعیین قدس شرقی به عنوان پایتخت فلسطینیان دفاع میکند؛ اما اسرائیل تردید دارد، معاهدهای که به طور چشمگیری قلمرو آنها را کاهش میدهد، بتواند از امنیت آنها دفاع کند.
به واقع بایدن تنها در نظر داشت تل آویو و دشمنانش، از جمله ایران را آگاه کند که اسرائیل از حمایت همه جانبه دولت آمریکا برخوردار است؛ اما پس از آن که بایدن خطاب به فلسطینیان تأکید کرد، کشوری که در جست و جوی آن هستند، باید خودکفا و بدون وجود شهرکسازیهای اسرائیل باشد، وجود این شکاف را مشهود ساخت.
از اظهارات بایدن این گونه برمیآید که امید اسرائیل به حفظ شهرکهایی که در کرانه باختری در میان فلسطینیان بر پای کرده، رو به نابودی است و تاریخچه طولانی میانجیگریهای آمریکا، نشان میدهد که میتواند نظرات و عقاید را تغییر دهد.
«آسوشیتدپرس» میافزاید: مثلا در سال 1977 با فشار آمریکا، «مناخیم بگین»، نخست وزیر وقت اسرائیل، با امضای توافقنامه کمپ دیوید، تسلیم خواستههای انور سادات، نخست وزیر مصر شد و برای دستیابی به یک معاهده صلح، مجبور شد همه زمینهای مصر را که در جنگ شش روزه سال 1967 تصرف کرده بود، به مصر بازگرداند.
در حقیقت، صرف این واقعیت که رهبر تندروی اسرائیل و رئیسجمهوری مصر تمایل به انجام گفتوگو درباره شرایط صلح، نشان دهند خود یک تغییر اساسی به شمار میرفت. در این لحظه نیز نشانههایی از دستیابی به مصالحه وجود دارد.
در پایان این گزارش آمده است: بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، موافقت خود را با شکل گیری کشور مستقل فلسطین اعلام کرده است و محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین نیز با میانجیگری جورج میچل میان اسرائیل و فلسطینیان به شرط توقف شهرکسازیهای اسرائیل در کرانه باختری موافقت کرده است؛ اما عباس در بیان خواسته خود صریح بوده و بر این باور است، اقدام اسرائیل برای ساخت واحدهای مسکونی در بیتالمقدس شرقی، پیشرفت روند مذاکرات را تهدید میکند.